Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Εκδρομή με τα παιδιά

                            Εκδρομή με τα παιδιά σας για πεζοπορία
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, Βόλβη ήταν το όνομα νύμφης, η οποία απέκτησε με τον Ηρακλή ένα γιο, τον Όλινθο. Απ;o αυτήν πήρε το όνομα της η λίμνη και στη συνέχεα η αρχαία πόλη Βόλβη.



Η λίμνη Βόλβη βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά, ανατολικά από τη Λίμνη Κορώνεια, ενώ από τη βόρεια πλευρά της περνά η Εγνατία Οδός. Στα ανατολικά της βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας ή αλλιώς Μακεδονικά Τέμπη. Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λίμνη Βόλβη με τη Λίμνη Κορώνεια και όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας αποτελούσαν μία μεγάλη λίμνη. Οι γειτονικές αυτές λίμνες είναι ό, τι απέμεινε από τότε.

Η Βόλβη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με έκταση περίπου 68,6 km² και μέγιστο βάθος στα 23,50 m.



Η περιοχή της λίμνης αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο της σύμβασης Ραμσάρ. Η ιχθυοπανίδα της περιλαμβάνει 23 είδη ψαριών, τρία από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο (η λιπαριά, η γκελάρτσα, το λακόψαρο ή τυλινάρι), 19 είδη αμφιβίων κι ερπετών (πιθανολογείται η παρουσία και άλλων), 34 είδη θηλαστικών (είναι πιθανή η παρουσία και άλλων 16). Επιπλέον, εδώ βρίσκουν καταφύγιο 200 είδη πουλιών, τα οποία διαχειμάζουν στην περιοχή και πολλά από αυτά είναι αποδημητικά. Τέλος, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα με καλαμιώνες, υγρά λιβάδια, υδρόφιλα φυτά και δέντρα.
Το χειμώνα η λίμνη σφύζει από άγρια ζωή: βουτηχτάρια, πάπιες, γλάροι και φαλαρίδες. Έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα αριθμοί από σκουφοβουτηχτάρια, κυνηγόπαπιες και τσικνόπαπιες, κραυγαετούς, ερωδιούς κ.ά.


Η εικόνα μιλάει από μόνη της



Σας το προτείνουμε χωρίς επιφυλάξεις το τοπίο είναι υπέροχο.
         Δροσούλα Λ. Στ

Δεν υπάρχουν σχόλια: