Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Στις 15 Φεβρουαρίου,είναι η ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.Γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με καρκινοπαθή παιδιά, για την ενημέρωση της Διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες.Περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο  και το 80% είναι σε χώρες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησιώς από καρκίνο και κυρίως από λευχαιμία. Το 70% θεραπεύεται, ενώ στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.Από αυτά μόνο το 20% έχουν ιατρική βοήθεια.

Ο καρκίνος στα παιδιά δεν είναι κληρονομικός,ούτε μεταδοτικός.Είναι μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή του παιδιού,νόσος που χρειάζεται χρόνο ,κατάλληλη εξειδικευμένη θεραπεία.
Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: οι λευχαιμίες,τα λεμφώματα,οι όγκοι των νεφρών,οι όγκοι του ήπατος,τα σαρκώματα μαλακών μορίων κ.α.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί.Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα,ανεξάρτητα από την εθνική ή οικονομική τους κατάσταση. Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας.
              Αθανασία Στ'





                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: