Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ορνιθόρυγχος Παράξενο DNA

                                  
Ποιο είναι το ζώο που έχει ράμφος πάπιας, σώμα κάστορα, γεννά αβγά αλλά θηλάζει τα μικρά του;



Είναι ο παράξενος πλατύπους  αμφίβιο ζώο στα ποτάμια της Αυστραλίας, του οποίου το γονιδίωμα διάβασαν οι επιστήμονες αναζητώντας στοιχεία για τη μετεξέλιξη των ερπετών σε πτηνά και θηλαστικά.Το σώμα του είναι καλυμμένο με κοντό,σκληρό τρίχωμαΤο κεφάλι του καταλήγει σ' ένα είδος ράμφους, που μοιάζει πολύ με της πάπιας, μόνο που είναι πολύ πιο μεγάλο. Με το ράμφος αυτό ψάχνει στην άμμο και στη λάσπη για σκουλήκια με τα οποία και τρέφεται. Τα δάχτυλά του είναι ενωμένα με μεμβράνη, πράγμα που του επιτρέπει να κολυμπά αρκετά γρήγορα.

Το μήκος του φτάνει και μέχρι 60 εκ. Τα αρσενικά στα πίσω πόδια έχουν από ένα μεγάλο νύχι, που είναι κοίλο και συνδέεται μ' ένα δηλητηριώδη αδένα. Πολλαπλασιάζονται με αυγά, ενώ, παράλληλα, είναι θηλαστικά.Αυτά τα ζώα ονομάζονται μονοτρήματα όπως και η έχιδνα. Το θηλυκό γεννά τρία αυγά και τα κλωσά 15 ημέρες. Μετά την εκκόλαψη τα μικρά έχουν μήκος μέχρι 2,5 εκ. και ζουν απομυζώντας από τις τρίχες της μητέρας, που βρίσκονται στην κοιλιά, ένα είδος γαλακτικού υγρού. Οι ορνιθόρυγχοι αποτελούν το μεταβατικό τύπο απ' τα ωοτόκα ζώα στα θηλαστικά.
Ο πλατύπους, γνωστός και ως ορνιθόρυγχος έχει τόσο ασυνήθιστη εμφάνιση ώστε οι Βρετανοί ζωολόγοι που εξέτασαν τα πρώτα δείγματα από την Αυστραλία, τον 18ο αιώνα, ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για φάρσα και έψαχναν για ραφές στη γούνα και το ράμφος.


Διατηρεί ωστόσο και χαρακτηριστικά των προγόνων του των ερπετών, όπως τα αβγά και το δηλητήριο που έχουν στα πόδια τους τα αρσενικά, και χαρακτηριστικά πτηνών, όπως το σκληρό ράμφος και οι νηκτικές μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα.
                Δημήτρης Γιαν. Γιάννης Δρακ. Στ









Δεν υπάρχουν σχόλια: