Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αγαπάς το περιβάλλον; Απόδειξη!




Μπορεί η συμβατική αλληλογραφία να αντικαταστάθηκε από τα emails, οι συσκευές ψηφιακών βιβλίων να μπήκαν δυνατά στην αγορά και οι εφημερίδες να ποντάρουν πολλά στις διαδικτυακές τους εκδοχές, αλλά το χαρτί είναι ένα υλικό που ανέκαθεν γοήτευε με την υφή του την αναγνωστική ή συγγραφική όρεξη του ανθρώπου. Επειδή λοιπόν, δεν διαφαίνεται σύντομα η ένταξη του βιβλίου στα «είδη υπό εξαφάνιση», το χαρτί αποτελεί σημαντικό υλικό της καθημερινότητάς μας.
 Για να το έχουμε όμως, δεν χρειάζεται να αφανίσουμε τις δασικές εκτάσεις του πλανήτη. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι για την παραγωγή 600.000 τόνων χαρτιού κόβονται δώδεκα εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο. Αντίθετα, ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού αντιστοιχεί στη «διάσωση» περίπου 17 δέντρων. Είναι γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό του χαρτιού που χρησιμοποιούμε αποτελεί ανακυκλωμένο υλικό. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε παρ’ όλα αυτά το ταξίδι που κάνει η πεταμένη σε κάποιον μπλε κάδο εφημερίδα μέχρι να ξαναφτάσει στα χέρια μας «μεταμορφωμένη».

Έτσι και εμείς στην τάξη μας και σε ολόκληρο σχολείο πραγματοποιούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού….και να η απόδειξη!!


Μαζεύουμε τα χαρτιά που είναι για ανακύλωση και μια φορά την εβδομάδα τα πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης εξω από το σχολείο μας.. Και γιατί όλα είναι θέμα αισθητικής, αποφασίσαμε να διακοσμίσουμε τον "κάδο ανακύκλωσης" της τάξης μας, με περιβαλλοντικά μηνύματα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: